Smarthus og smarte tjenester

Av RUNE SANDNES, Head of Technology Saatchi & Saatchi Norway.
Medlem av INMA’s faggruppe Gadgets og markedsføring

 

Jeg har smarthus. Eller i alle fall et litt smart hus. Det var ikke bygd slik, det er et rekkehus fra 60-tallet som vi nylig har pusset opp. Lagt inn gulvvarme og balansert ventilasjon, sensorer og lysdimmere, sånne moderne ting.

Grunnen til at jeg har et smarthus er at jeg er over middels nerdete, og foretrekker å fikle med dingser og programvare framfor å stelle i hagen. Men nå har hagen min fått seg plantesensorer, så den har fått en ny appell.

Mange har blitt fristet av smarte lyspærer, Philips Hue og lignende. Lyspærer du kan styre fra en bryter på veggen, eller fra en app på mobilen. Men skikkelig smart blir det ikke før ting skjer av seg selv. Hos meg kommer lyset på badet på når du går inn, sterkt om dagen, svakt om natta. Vifta skrur seg på når det er fuktig. Vaskemaskinen sier i fra når den er ferdig. Røykvarsleren vil automatisk skru av vaskemaskin og trommel hvis den merker røyk på badet. Ytterdøra låser seg opp når jeg kommer nære.

 

For at huset skal bli smart må ting snakke sammen. Det holder ikke at lysene, ventilasjonsanlegget og markisene kan styres av hver sin app, det er helheten som er viktig. Et smarthus trenger en sentral.


Men hvordan kommuniserer du med huset? Jeg har bygd mitt eget grensesnitt, alt jeg trenger å få vite fra huset eller må styre manuelt kan jeg gjøre fra en tablet ved utgangsdøra. Der ser jeg neste T-bane og om det begynner å regne de neste 90 minuttene. Mange kommersielle smarthus-systemer leverer lignende skjermløsninger.

Det er mange interessenter som ønsker å være grensesnittet mellom deg og huset ditt, eller deg og verden. Amazon, Google og helt nylig Apple har alle kommet med høyttalere hvor du med stemmen kaller opp Alexa, sier hei til Google eller Siri. Alle disse tilbyr tilgang til å styre smarthus, spille musikk eller kalle opp andre tjenester over nettet.

 

Amazon Echo, Google Home og Apple HomePod

 

Og det er her vi markedsførere får opp øynene for mulighetene i smarthusteknologien, hvordan kan vi komme oss inn grensesnittet? Hvordan får vi våre kunders produkter og tjenester inn i huset?

Det ble ikke Ikke populært da Google Home plutselig annonserte for Beauty and the Beast.
Burger King har prøvd å utnytte Google Home på sin egen måte.

Det er en god grunn til at alle de store aktørene vil inn på dette markedet. Ikke bare gir de lett tilgjengelighet til å bestille produkter, men de lærer også masse om deg.

Jeg er glad i min Nest Protect røykvarsler på kjøkkenet. En vennlig stemme sier i fra før alarmen går, så du kan unngå stresset. Den lyser opp på natta når jeg går forbi, akkurat nok til å se hva jeg gjør. Det gjør også at Nest, eid av Google, vet når jeg har vært våken på natta. Blir det for ofte begynner de sikkert å vise meg annonser for sovemedisin eller inkontinensbleier.

Alt blir til markedsdata. Det er leverandørene av kontrollerne til smarthuset som sitter på dataene, hvis de får lov.

I 2018 innføres GDPR, det nye markedsdirektivet. Det vil sette begrensinger på hva markedsførerne kan samle inn av informasjon, og gi deg rettigheter til denne informasjonen. Mange forbrukere vil også velge å ikke eksponere seg for de store selskapene og velge andre løsninger med bedre personvern.

Så hva er beste innfallsvinkel for oss markedsførere? Da jeg satte opp mitt eget smarthus-interface hadde jeg uten å tenke over det allerede sluppet inn et par aktører i huset mitt: Ruter og YR. De tilbyr bra tjenester gjennom åpne APIer. At jeg alltid vet når neste T-bane går er bra for meg, og det er bra for Ruter.

Taxi-API? Jeg er med. Låse opp døra når Godt Levert kommer. Kjempefint! Alt du kan tilby et hjem bør du ha et API for som enkelt kan integreres mot smarthus og andre systemer.

Det er her potensialet for oss ligger, lage tjenester som folk vil bruke og som er lett tilgjengelige fra hjemmets lune sfære.

 

Les mer om vår faggruppe for Gadgets og markedsføring her!

Meny
Skroll til toppen