Sett eller ikke sett?

Mobilannonsering fortsetter å vokse raskere enn noen annet medie. Men fortsatt har vi lang vei å gå med tanke på å utnytte det fulle potensiale av kanalen.

Hvordan vi måler effekt, hvordan utnytte mobilens mange funksjoner mtp kreativt innhold osv. Om man skal prioritere noen av de overnevnte utfordringene å løse vil jeg si måling av resultater er noe flere annonsører må tenke på.

Faktum er at vi måler fortsatt CTR/Klikk når vi vet at  9 av 10 ikke klikker selv om de synes en annonse er interessant.

Vi måler fortsatt impressions levert og frekvens for å måle dekning når vi at viewability/inscreen er en utfordring hos alle medier.

For å sitere en kollega: «Å snakke om viewability/inscreen er som å si at en bil skal være kjørbar, eller en hamburger skal være spiselig..» ..nemlig at dette er et tema som burde vært adressert og løst relativt tidlig.

Dessverre er dette et utbredt problem for de fleste mediehus I Norge. Dette skyldes delvis lite kunnskap om tema, for mange annonseplasser på sidene og lastetid på annonsene.

En annen utfordring er nemlig definisjonen av når en mobilannonse er faktisk inscreen. I dag bruker veldig mange IAB`s standard som er adoptert fra desktop. Om man ser på mobilens egenskaper, bruksområde, skjermstørrelse og generell menneskelig atferd blir dette en feil måte å måle på. 30% av en typisk display (takeover) annonse  på mobil dekker nesten 20% av skjermen. Og i nesten alle tilfeller er du som bruker kun eksponert for en annonse av gangen. Hvilket betyr at sannsynligheten for at en mindre andel av annonsen trenger å være synlig og oppfattes raskere enn en typisk annonse på desktop.

Så hva er løsning? Be om/kjøp kampanjer med en viewability garanti, istedenfor å regne hjem CPM. De aller fleste medier tilbyr dette i dag mot et påslag på standard CPM priser.

Man må huske at viewability ikke er hele svaret, faktisk kun starten. Først når vi kan garantere at annonsen faktisk er blitt sett, kan vi da evaluere effekten av selve innholdet.

Her flyttes ansvaret fra medie til de som er ansvarlig for content og innhold. Måten vi utarbeider annonser og skaper videoinnhold må endres og tilpasses hvordan brukerne på mobil konsumerer medie.

 

av Mano Rashidi, Widespace AS

Meny
Skroll til toppen