– Alle i mediebransjen bør ha tatt stilling til Programmatic

INMAs faggruppe for Programmatic, og gruppas leder Carl Thomas Petterson fra MTG, ferdigstiller i disse dager en guide for programmatic-markedet i Norge.

– Hva jobber dere med i faggruppen for Programmatic om dagen?

– Faggruppen er i sluttfasen med arbeidet rundt en bransje-guide som vil komme i løpet av kort tid. Her vil gruppen legge til rette for at enhver som er ny eller nysgjerrig på hva programmatisk handel er i Norge, raskt kan sette seg inn i detaljene. Den store felleskunnskapen i gruppen legger derfor til rette for standardisering og begreps-avklaringer som for mange kan være unødvendig tunge og kompliserte.

– Få buzzord har vært så populære i bransjen som programmatic det siste året. Hva er de mest spennende utfordringene innen programmatic i Norge i dag?

– Utfordringen tror jeg samler seg rundt data og bruken av dette. Programmatisk kjøp har stort inntekts-potensiale for både publisher og byrå, men mest av alt for kunde, og effektiviteten av investeringer innen markedsføring. Behandlingen av data og kommunikasjonen av dette mellom mange forskjellige systemer er sterkt tilstede som utfordring. Videre er display i dag godt etablert for automatisert kjøp. Nå gjenstår det utfordringer rundt video, mobil og, for fremtiden: TV, radio og utendørs, som også skal automatiseres. Dette skaper behov for standardiserte valutaer og kjøpsmodeller som må avklares tidlig.

– Har du noen gode råd til bedrifter og ansatte som er nysgjerrige på programmatic?

– Programmatic er ikke lenger fremtiden, dette burde de fleste innen mediebransjen ha tatt stilling til og lagt opp en løype for gjennomføring. Derfor finnes det mange man kan spørre om hjelp til å sette seg inn i denne delen av bransjen. INMA er jo et naturlig utgangspunkt for å hente informasjon og læring. Videre finnes det mange tjeneste-leverandører som villig kommer å setter opp kurs om det er ønsket. For den ansattes del anbefaler jeg å be bedriften om å få være med på den programmatiske utviklingen, sette seg inn i begreps og markeds sjargonger og ta initiativ til å snakke med andre for å lære mer.

– Hva tenker du om de som frykter for jobben sin etter inntoget av automatisert annonse-handel?

– Tradisjonell annonsehandel vil alltid være tilstede, uansett, men store deler av norsk varelager vil kunne bli tilbudt og handlet automatisert i løpet av få år. Jeg forstår frykten for at jobben kan være truet, men jeg mener allsidighet alltid har vært viktig for mediemennesker. Programmatic er derfor en del av det totale markedet vi i bransjen burde forholde oss til, og må kunne noe om. Kreativitet er like viktig for annonsører som god data, så et engasjert mediehode vil ikke ha tunge skyer på horisonten med det første.

Meny
Skroll til toppen