Kort vei til verdifulle handlinger – et par raske tanker om app-optimalisering

Hvor raskt kan du hjelpe brukeren til å gjøre en verdifull handling når han eller hun får en digital innskytelse? Teknologien er her – og unnskyldningene blir stadig tynnere for å ikke ta den i bruk.

Mikroøyeblikkene er her. Det vil si, de har vært her lenge. I en tidsalder der de fleste av oss lider av akutt app fatigue og er borderline digital ADHD-tilfeller må veien være kortere fra tanke til handling enn noensinne. Og det er her de mobile mikroøyeblikkene kommer inn. Med dagens teknologi kan du ikke bare gjøre livet enklere for brukerne dine – du kan også sørge for at brukeren gjør en verdifull handling innenfor det stadig kortere oppmerksomhetsvinduet – mer effektivt og hyppig enn noensinne.

En brukersession ser ganske annerledes ut på mobil enn på desktop – du har kortere tid til rådighet. Heldigvis har du flere muligheter også. Har du en tidsoptimalisert app? Her er noen punkter du bør gå gjennom for å dobbeltsjekke nettopp det.

Gi tommeltilgang
I løpet av det neste halvåret vil svært mange nordmenn ha enheter med fingeravtrykksleser. Fingeravtrykket er et av de aller sikreste ID-kjennemerkene som finnes – og et av de raskeste å bruke på mobil. Om brukeren trenger å logge inn for å få tilgang til et gitt sikkerhetsnivå hver bidige gang produktet ditt brukes er det her du må starte. Det finnes ikke lenger noen god unnskyldning for å ikke bruke mobile fingeravtrykk som identifikator. Tålmodigheten knyttet til kundereiser og pålogging er ikke den samme som før. Sørg for at brukeren kan identifisere seg i løpet av brøkdelen av et sekund.

Widgets og extensions
En app er ikke lenger å forstå som en entitet – den har stadig flere ansikter ut mot brukeren. Nå kan appen din gjøre jobben svært så bra uten at brukeren trenger å åpne selve appen. Benytt deg av muligheten til å la brukeren interagere med produktet ditt der det er mulig, for eksempel på låst skjerm.

Har produktet ditt en kjernefunksjonalitet som brukeren ønsker lynrask tilgang til? Lag en widget eller en extension så brukeren finner den og kan bruke produktet ditt uten å måtte lete etter og starte opp selve appen. Todo-listen Omnifocus er et godt eksempel på smart bruk av extensions. Brukeren slipper å søke etter appen for å legge til et gjøremål eller krysse av et gjøremål som er utført, men kan benytte disse funksjonene i appen – utenfor selve appen.

Personaliser pushvarslingen
Apper som kverner ut generelle pushvarsler hele tiden er veldig frustrerende sett fra et brukerperspektiv. Med smartklokker og stadig flere digitale enheter er du nødt til å unngå masing på brukermassen din – og å treffe så presist som mulig når du først sender en push. Unngå generiske pushvarsler så mye som mulig. Har du ikke startet arbeidet med brukertilpasset varsling, er det på høy tid. Sjansen for at pushvarselet resulterer i en verdifull handling vil gå dramatisk opp.

Tilby snarveier inn til appen
Finnes det tilfeller der du ønsker å sluse brukerne dine rett inn til en bestemt funksjon i appen – enten fra web via en SMS-lenke eller andre eksterne lenker? Bruk URL Scheming til å sende brukerne direkte til den relevante siden i appen. På den måten optimaliserer du kundereisen betraktelig og gjør veien kortere til ønsket handling både for deg og brukeren.

Tilrettelegg for 3D Touch
Med Apples iPhone 6S er 3D Touch en realitet – den trykkfølsomme teknologien som lar deg legge snarveier til verdifulle handlinger allerede på appikonet – og kan gi brukeren raskere vei til ulike typer funksjonalitet også inne i appen. Foreløpig er det ikke mange enheter som støtter dette i Norge, men neste år blir 3D Touch allemannseie. Teknologien er også såre enkel å implementere – 3D Touch er lavthengende frukt som gir umiddelbar verdi. Har appen din noen få handlinger som den store majoriteten av brukerne benytter seg av jevnlig? Tilby en snarvei til dem allerede på hjemskjermen.

En vedvarende generell refleksjon knyttet til appen din bør dreie seg om følgende: Kan ting gjøres enklere for brukeren? Kan ting gjøres kjappere? Still deg selv disse spørsmålene hver gang du utvikler ny funksjonalitet for mobil. Og legg til rette for at brukeren får noe verdifullt ut av de kortvarige vinduene- hver eneste gang.

 

av Jan Ove Kjøndal, Agens AS

Meny
Skroll til toppen