Kjøp av brandsøkeord i Google

Bør jeg kjøpe synlighet i Google søk på mitt eget brandnavn når jeg allerede har den beste synligheten? Det er et interessant spørsmål som ofte kommer opp, men som ikke har et konkret svar. Mye avhenger av bedriftens situasjon, økonomi og bransje.

Bedriftens situasjon
Er bedriften din i en bransje med salg av produkter og/eller tjenester med hyppige kampanjer, flere budskap og innenfor gitte tidsperioder, kan kjøp av brand være en god idé. Gjennom betalt søk har du blant annet mye større muligheter til å gjøre løpende optimeringer på budskap og innhold. Det gjør det mulig å kontinuerlig teste annonser opp mot hverandre for å se hvilken som gir best resultater. Du kan også benytte deg av annonseutvidelser som gir annonseringen din flere muligheter til å øke relevansen gjennom å utvide med relevante nettstedslinker, adresse og telefonnummer.

Er du derimot en bedrift som har liten variasjon på budskap som skal formidles, du har et ganske statisk innhold på hjemmesiden din eller det er lite sesongvariasjon for bransjen, da bør fokus og penger heller legges på andre plattformer eller til optimering av egen hjemmeside.

Betalingsvillighet for spissede budskap
En faktor som spiller en viktig rolle om det er riktig å kjøpe eget brandsøkeord, er om det er verdt å betale mer for å få frem budskapet som formidles i kampanjen, enn synlighet du allerede har gjennom din organiske synlighet.

Eksempel:
Hvis du skal ha en veldig viktig kampanje eller tilbud gående over en kort periode, ville en kampanje i betalt søk generert mye trafikk der du kan bestemme at budskapet i annonseringen er direkte rettet mot kampanjen/tilbudet. Denne annonseringen vil gi kampanjen ekstra oppmerksomhet og derfor også kunne bidra til en større suksess for kampanjen.

Stor fleksibilitet
En stor fordel betalt søk har, som man ikke får organisk, er muligheten til å tidsinnstille annonseringen. Du har også en unik mulighet ved å kunne målrette geografisk for å treffe riktige kunder på riktig sted.

Eksempel:
Du har åpning av din nye butikk som ligger i Fredrikstad, og du vil at kunder som bor i Fredrikstad og Sarpsborg skal få vite om det, men ikke i Moss og Halden. Dine åpningstilbud varer kun fra 16-18 på fredagen den uken. Med denne spesifikke beskrivelsen og kriteriene, vil man ikke kunne gi eksakt budskap og tilbud gjennom vanlig organisk søk. Det er her Betalt søk bør brukes, med sine skreddersydde budskap, geografiske målretting og fleksible tidsinnstillinger.

Muligheter med mobile søk
I dag finnes det veldig mange spennende muligheter med søk fra mobil. Har du for eksempel flere fysiske butikker, restauranter eller hoteller, kan du gjennom kjøp av brand og butikkens fysiske plassering, koblet sammen med Google My Business få annonser som viser det stedet som er nærmest deg når du gjør søket. Dette vil være med på å informere kunden om både annonsens innhold, men også hvor langt det er til nærmeste fysiske plassering. Dette kan være en god måte å drive mer trafikk til din fysiske butikk.

Konkurrenter kjøper ditt merkenavn
Hvis du sliter med at en eller flere av dine konkurrenter kjøper ditt merkenavn på søk, og ikke er villige til å stanse dette, kan løsningen din være å kjøpe betalt annonsering på eget brand. Du vil da på grunn av bedre relevans og landingssider rangere høyere enn dine konkurrenter, og derfor få best og mest synlighet. Det skal sies at mellom de fleste mediebyråer i Norge har vi en såkalt “ gentleman’s agreement”, der man har som en uskreven regel at man ikke kjøper brandnavnet til sine konkurrenter.

Hvis en eller flere av settingene over er tilfelle, kan du tilføre annonseringen din mer relevans, oppmerksomhet og bedre utgangspunkt til suksess gjennom kjøp av brandsøkeord.

 

av Kristoffer Andreassen, GroupM Norway

Meny
Skroll til toppen