Hvorfor har iPhone så høy markedsandel i Norge hvis merket ikke betyr noe?

Norge ligger foran det meste av Europa når det gjelder tekniske dingser og duppeditter. Vi er et land av teknohoder som aldri kan få nok teknologi. Med tanke på dette, så skulle man tro at de fleste ville valgt mobiltelefoner som har de råeste spesifikasjonene?

I markedet i dag finnes det telefoner med svært gode kameraer (Nokia Lumia 1020 er den beste), og telefoner som er store, vanntette og med svært god skjerm (Sony Xperia Z1), og så finnes det telefoner som er laget for å dekke spesifikke behov slik som Samsung S4 Active. En skulle tro at markedet ville ha valgt nøyaktig den telefonen som har det beste kameraet, eller den beste tjenesten. Slik er det altså ikke, for hvis dette hadde vært sannheten så hadde ikke Apple iPhone hatt 30 % markedsandel*. Det må altså ligge andre grunner bak som gjør at Norge elsker iPhone.

Vi har i denne artikkelen satt opp en litt uformell konkurranse mellom Android og iOS for å se hva den egentlig årsaken til at kundene velger iPhone fremfor alle telefonene som er på Androidplattformen. Vi har valgt å ikke ta med Microsoft sin plattform foreløpig på grunn av den relativt lave markedsandelen de har i det norske markedet.

I TNS har vi gjennomført en stor global undersøkelse som heter Mobile Life, denne tar for seg svært mange ulike elementer innenfor de mobile flatene, og deriblant også mobiltelefonen.

For å finne ut hvorfor Apple har så stor markedsandel (husk at selskapet tilbyr kun 2 telefoner i markedet, mens andre selskap har mellom 10-40 telefoner i markedet), så må vi se på hva som er viktig for den norske forbruker når det gjelder valg av telefon. Det er også interessant å sammenligne dette med resten av Europa, samt resten av verden.

Når vi har spurt respondentene om hva man mener er viktig ved valg av telefon, samt hva som er det absolutt viktigste så ser vi følgende resultater:
key decission making driverskey decission making driverskey decission making drivers

Batterilevetid (battery life):
I disse dager har det kommet telefoner som har spesialisert seg på å ha bra batterilevetid. Sony Z1 er et eksempel på dette. iPhone har imidlertid også god batterilevetid, som hamler opp med de fleste andre Androidtelefoner.
Stilling: Apple vs resten: 1-1

Skjermstørrelse, kvalitet og skarphet (Screen size, quality and clarity).
Her er det veldig mange mobiltelefoner som kjemper om å vinne. iPhone lanserte «retina» og er kjent for å ha en veldig god skjerm, men selve størrelsen er derimot ikke en styrke for iPhone. Flere mobiltelefoner med Android leverer nå store skjermer av ypperlig kvalitet (f.eks. Sony Z1).
Stilling: Apple vs resten: 1-2

Kamera (Camera functionality)
Apple har i de siste generasjonene fokusert hardt på å kunne levere et bra kamera. Selv om det finnes enkelte mobiler som har bedre kamera, er det allikevel kjent at Apple har et av de beste mobilkameraene på markedet. Dette er også et av de områdene som er veldig viktig for nordmenn.
Stilling: Apple vs resten: 2-2

Enkelt brukergrensesnitt (ease of navigation)
Her er det Apple som regjerer i forhold til Android. Apple med sitt ensidige fokus på enkel navigasjon har blitt kopiert av Android, som fremdeles sliter med svært stor fragmentering i forhold til de ulike versjonene av Android som de ulike telefonene kan ha. Apple har en svært høy konverteringsrate når de kommer med en ny versjon av sitt operativsystem, og systemet er svært enkelt i bruk.
Stilling: Apple vs resten: 3-2

Design (look and feel of the device)
Over halvparten av alle nordmenn mener selve designet på telefonen er viktig. Dette er et område hvor det er veldig mye konkurranse, men, igjen er Apple kjent for å ha bra design på sine telefoner. Det finnes mange andre med bra design også, men selve Android plattformen, er ikke kjent for å ha telefoner med bra design. I Microsoft sin verden er Nokia kjent for å ha en pent design, men igjen så blir Microsoft sitt operativsystem såpass lite at selve hovedkonkurransen  står mellom Android og iOS.
Stlling: Apple vs resten: 4-2

Mobilmerke (brand of handset)
Dette er svært interessant, for nordmenn er selve merket på telefonen atskillig mye mindre viktig enn i andre land. For oss betyr ikke merket på telefonen like mye som eksempelvis brukergrensesnittet.  Mange sier at man kun velger iPhone fordi det er et Appleprodukt, dette skulle dermed motbevise dette. For kundene er ikke selve merket på telefonen viktig, det er andre faktorer som er veldig mye viktigere. Her er det da ingen hverken vinnere og tapere.

Og vinneren er:
Vinneren er Apple, basert på de resultatene vi har sett nå.  Totalt sett viser resultatene hvorfor Apple kan ha så høy markedsandel som de har i Norge. Nordmenn fokuserer i stor grad på områder som Apple også har satset mye på. Vi mener noe av det mest interessant i denne analysen er hvor lite interessant selve mobilmerket er for kundene.

Dette betyr at i Androidmarkedet så er det full konkurranse,  og selv om du har hatt en Samsungtelefon nå, så betyr ikke det at du kommer til å ha det i neste runde.

Vi har i denne analysen ikke tatt hensyn til Microsoft sin plattform, ettersom denne har veldig liten markedsandel. Men, skulle vi hatt disse med i «spillet» ville egentlig disse kommet opp som en knallhard konkurrent til iOS og Apple. Årsaken er at Nokia har levert en rekke gode telefoner med gode kameraer, ok batterilevetid, enkelt brukergrensesnitt, gode skjermer og pen design. Problemet til Nokia er at Microsoft sin plattform fremdeles ikke har tatt av. Årsaken til dette ligger i stor grad i appstoren som ikke er nok utviklet, men denne er på vei til å bli bra så det vil bli veldig spennende å se hva som skjer i mobilmarkedet fremover. Telefonene på Microsoftplattformen er der og er attraktive, men operativsystemet er ikke oppfattet som like attraktivt som hos Apple og Google.

*Interbuss Q3 2013 viser at Apple har en markedsandel på 30,1 % i det norske markedet.

Denne artikkelen er publisert og godkjent av INMAs faggruppe for mobil innsikt. Mer om gruppens medlemmer og arbeid finnes på www.mobilrapporten.no.

 

av Erlend Espedal, TNS Gallup

Meny
Skroll til toppen