Hva ser jeg etter i et vinnerarbeid innen Design og teknologi?

Marita Viken, juryleder for fagdisiplinen Design og teknologi under årets Gulltaggen Award!
Jeg har fått æren av å lede fagdisplinen Design og teknologi i år. Denne fagdisiplinen synes jeg samler noen av de viktigste kategoriene under Gulltaggen Awards. Det blir spennende å se hvordan de nye inndelingene i vil fungere. Forhåpentligvis blir det mange gode diskusjoner når man konkurrerer i samme klasse.

I kategorien “Beste online opplevelse” kommer vi til å fokusere på god interaksjonsdesign og at man har tatt smarte valg ut fra reell innsikt i brukerens behov. Her håper jeg vi ser alt fra kampanje- og informasjonssider, til spill, apper, installasjoner og digitale uttak i det fysiske rom.

I “Produkter og tjenester” håper jeg vi får inn masse jobber jeg ikke kjenner til fra før! Hver eneste dag lanseres det nye tjenester og funksjoner der ute som gjør hverdagen enklere for folk, men ofte får alt for lite oppmerksomhet. Alt fra nettbanker eller offentlige portaler med et bredt nedslagsfelt, til effektivisering og forbedring av spesifikke sektorer og bransjer. Her ser vi etter arbeidene som tar tak i reelle problemer, og løser dem gjennom intuitive løsninger.

I «Håndverk» ser vi etter arbeidene som skiller seg ut, og umiddelbart fanger interessen til brukerne. Hvor designeren viser selvsikkerhet og overskudd, og på den måten ikke bare leverer på funksjonelle behov, men også en emosjonell opplevelse. 

I kategorien “Kreativ bruk av teknologi” er det de nyskapende tekniske valgene som skal få skinne. Selv om kreativitet er viktig her, vil det også bli lagt vekt på at arbeidene leverer resultatene de skal, enten det er snakk om oppmerksomhet, salg eller å løse et problem for brukerne.

Hva ser jeg etter i et vinnerarbeid?
Dieter Rams sine designprinsipper fra 70-tallet er fortsatt like relevante i dagens design- og teknologibransje. Nyskapende bruk av teknologi er bra så lenge det bidrar til å skape bedre løsninger, men å bruke ny teknologi er ikke i seg selv målet.

Nesten alle digitale tjenester skryter av å være enkle om dagen, men det er slett ikke alle som faktisk lykkes i å levere på det. Jeg blir ekstra glad når ting bare glir, som for eksempel i en sømløs onboarding-prosess. Jo mindre jeg trenger å tenke, jo bedre blir førsteinntrykket av tjenesten.

I tillegg til å være enkelt, må arbeidet være digg å se på for meg som designer. Du kommer langt med funksjonelle løsninger og innovasjon, men det er innpakningen og brukeropplevelsen som i siste ledd avgjør om folk vil omfavne det du har laget.

Når man klarer og balansere funksjon, konsept, design og følelser, og i tillegg krydrer litt med detaljer og nytenkning på toppen, så har du vinneroppskriften.
Meny
Skroll til toppen