Hva er Google Shopping?

Kort fortalt er Google Shopping bildeannonser på søkesidene til Google. Med rød ramme på skjermbildet under ser du bildeannonsene som viser nettbutikkers pris på varen du har søkt etter med tilhørende produktbilde og produktnavn. Disse annonsene betaler nettbutikkene for når folk klikker på de, på samme måte som tekstannonsene du ser ved siden av og under bildeannonsene.

Nedenfor og til venstre for Google Shopping-resultatene ser du bildetreff på søkefrasen, og disse inneholder ikke pris, og har sjeldent nettbutikker som kilde. Du kommer heller ikke direkte til kjøpssiden til en nettbutikk hvis du klikker på de, men får heller opp en større utgave av bildet. Dette er ikke annonser, men organiske treff på lik linje med resten av oppføringene under bildene.

Bilde1
Er Google Shopping noe for meg?
Google Shopping egner seg utmerket for nettbutikker av alle størrelser. Selv om du kun har ett eneste produkt kan det lønne seg å ha bildeannonser i Google. Dette er fordi disse annonsene skiller seg veldig tydelig ut fra tekstannonsene, og fordi brukere ser pris før de klikker på annonsen er det større sannsynlighet for at de faktisk handler.

Det finnes dog noen minstekrav som Google setter for å få lov til å annonsere med Google Shopping:

  • Du kan levere varene det annonseres for på døra til hele Norge
  • Produktoppføringene skal inneholde nøyaktig og oppdatert informasjon
  • Forretningen skal følge Norske lover og Googles regler når det kommer til blant annet markedsføringsloven, opphavsrett, sikkerhet, språk, støtende innhold og mye mer

De rent formelle kravene kan det leses mer om her:https://support.google.com/merchants/answer/188484

Oppdatert liste med alle produkter
I tillegg til de formelle kravene ovenfor er det også nødvendig med en liste med alle produktene i nettbutikken din. Denne trenger Google for å vite navnet på alle produktene du ønsker å annonsere for, samt oppdatere priser, lagerstatus, bilder og landingssider ved behov. En slik liste kalles ofte for en «feed», «datastrøm», «produktstrøm» eller noe annet som indikerer at vi snakker om en kontinuerlig oppdatert liste over produktene i nettbutikken din.

Noe av den viktigste informasjonen (ikke uttømmende) som må være med i denne produktstrømmen er:

  • Produktnavn
  • Vare-ID
  • Pris
  • Lagerstatus
  • Lenke til produktside
  • Lenke til bilde av produktet

Dersom listen ikke oppdateres ofte nok i forhold til endringer på nettsiden vil Google sperre kontoen din og du får ikke vist noen annonser. I Google Merchant Center legger du inn denne listen og indikerer hvor ofte Google skal se etter endringer i produktene dine.

Les mer om kravene til produktlisten og Google Merchant Center her:
https://support.google.com/merchants#topic=3404818

Hvordan ser en produktstrøm ut, og hvordan skaffer jeg en?
Slik kan en produktstrøm se ut, med ett «item» per produkt:

Bilde2
Produktstrømmer er tekniske av natur, derfor er det lurt å spørre leverandøren av dine nettsider om de har muligheten til å levere en Google Shopping feed, eventuelt en PLA-feed (gamle navnet på samme teknologi). Da vet de mest sannsynlig hva du mener, og gir deg en URL som inneholder all informasjonen Google trenger. Vet de ikke hva du snakker om kan du be de søke seg frem på Google. Vi lever i 2015, tross alt!

PS: En produktstrøm i Google Merchant Center muliggjør også for dynamisk remarketing gjennom AdWords, som er bannere med produktene dine gjester allerede har besøkt. Vi skal ikke snakke om denne teknologien her, men det er verdt å merke seg at du kan bruke produktstrømmen til mer enn bare Google Shopping.

Jeg har en feed, og jeg har lyst på annonser, hva gjør jeg nå?
Gratulerer! Da følger du Googles anvisninger her:
https://support.google.com/adwords/answer/3455481

 

av Alexander Tøgård, RED Performance

Meny
Skroll til toppen