Derfor bør private helsetjenester satse mer på digital markedsføring

Et av barna mine har røde prikker på kroppen en morgen jeg våkner. Kanskje ektefellen har vondt i ryggen eller bestevenninen min drømmer om et mer rynkefritt ansikt. Hva gjør vi? De fleste av oss henter frem telefonen og googler.

Spørsmålet er om din bedrift dukker opp i søkene? Det er mange gode grunner til at private helsetjenester bør satse mer på digital markedsføring.

Nordmenn konsumerer helsestoff som aldri før
Nettsteder som satser på helsestoff har de siste årene opplev en enorm vekst.

«Veksten har vært formidabel. Nordmenn har de siste årene blitt ekstremt opptatt av helsa si.»
Trude Susegg, redaktør for Klikk helse til NRK i 2014

En gjennomgang gjort av NRK i 2014 viste at også konkurrerende nettsteder som NHI.no og Onlinelege også opplevde vekst.

Denne utviklingen ser ikke ut til å avta med det første. Nettstedet helsenorge.no har hatt en vekst på 14 prosent bare fra september til oktober 2015. I oktober alene var det over 1 million besøk på nettstedet, opplyser de på helsenorgebeta.no.

Det som er enda mer interessant, er at 47 prosent av denne trafikken kom fra Google. Altså har 454.718 søk i Google endt opp på deres nettsider.

Hva vi leter etter
Nettstedet har også laget en liste over de 20 sykdommene vi leser mest om. Her får du topp 5:

1. Bronkitt

2. Høyt blodtrykk

3. Fibromyalgi

4. Angst og angstlidelser

5. Senebetennelse

For å se hele listen kan du besøke nettsiden til helsenorge.no.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at fem prosent av alle nordmenn har fått utført en eller annen form for kosmetisk kirurgi. Dette utgjør ganske mange mennesker som leter etter disse tjenestene. I 2013 passerte omsetningen i skjønnehetsindustrien åtte milliarder. Allikevel har også denne delen av private helsetilbud mye å hente når det kommer til markedsføring. Utfordringen her er det strenge regelverket for markedsføring av kosmetisk kirurgi. Derfor krever det ofte litt mer for å sette sammen en markedsstrategi for aktører i denne bransjen.

Flere og flere nordmenn velger private alternativer til offentlige helsetjenester. Medvirkende årsaker til dette er blant annet at de ikke ønsker å stå i helsekø. For noen som har våknet med akutt «kink» i ryggen, kan det være uaktuelt å først skulle få en henvisning fra en lege, for så å vente på en ledig time. For mange er da veien kortere og enklere til en privat fysioterapeut eller kiropraktor. Selv om dette er dyrere.

Poenget er at vi søker etter informasjon om det aller meste som angår kropp, helse og velvære. Vi leter etter noen som kan hjelpe.

Stiller våre egne diagnoser på nettet
Det er mange fordeler for oss som forbrukere med helsetjenester og helsestoff på nett. Vi tilegner oss stadig mer kunnskap om egen helse, hvordan vi kan forebygge og hvordan vi kan leve sunnere, bedre og lengre.

Netthelsetjenestene er med på å gi mer kunnskap til folk, men dette er ikke utelukkende positivt. Stadig flere leger opplever at pasientene allerede har stilt sin egen diagnose når de kommer til legekontoret. Enkelte leger og andre fagpersoner trekker frem medias fokus på tabloide helsesaker som én årsak til at stadig flere friske nordmenn blir behandlet.

Mye av helsestoffet som finnes på nettet er av ymse kvalitet. Skal du som fagperson tilby informasjon, må du sørge for at innholdet tåler å bli ettergått i sømmene, og du må være sikker på at det du skriver faktisk stemmer. Altså må du være oppdatert innen ditt eget fagfelt. Her det viktig å være sitt ansvar bevisst.

Helsemyndighetene har blant gitt ut en veileder for helsepersonell som er involvert i netthelsetjenester. Lov om helsepersonell stiller krav om forsvarlighet i helsetilbudet.

Digital markedsføring som gir resultater
Inbound markedsføring handler om å løse problemer for potensielle kunder. Det handler også om å bygge tillit og om langvarige kunderelasjoner. 

For de som leser helsestoff handler det om å finne svaret på spesifikke bekymringer, problemer eller utfordringer. En fagblogg som svarer på det dine potensielle pasienter spør om vil ha mange positive følger:

  • Bedre synlighet i Google
  • Økt relevant trafikk til nettsiden din
  • Du kan ha en løpende dialog med dine pasienter
  • Du kan bygge autoritet innen ditt fagfelt
  • Flere vil snakke om og referere til din bedrift

Dersom inbound markedsføring er riktig for din bedrift, er dette noe som vil lønne seg. Kostnaden for en ny kunde vil på sikt gå ned, samtidig som du bygger varige verdier for selskapet. Verdier i form av innhold som jobber for deg år etter år.

Mange kosmetiske inngrep, som fettsuging, brystforstørrelser og bukplastikk koster som regel fra 15-20 000 kroner og oppover. Dette er betydelige innhugg i økonomien til de fleste nordmenn. Det er ofte også en stor beslutning å ta. I slike situasjoner vil det være naturlig å gjøre research. Hvilke alternativer finnes, hvilke erfaringer har andre, hvem tilbyr disse tjenestene, er det trygt etc.

Spørsmålet blir da hvem som tilbyr dem svarene de leter etter. Er det du, eller er det konkurrenten din?

av Barbro Fagerbakk, Inbound Group AS

Meny
Skroll til toppen