Facebook-annonsering: Ikke undervurder kjedelig og enkelt

av Henrik Sandsmark, Red Performance og medlem av INMAs faggruppe i Paid Social

De fleste innlegg som dette handler om noe spennende og inspirerende. De omtaler en spennende amerikansk bedrift som laget en video som gikk viralt over hele verden eller forteller om hvor kult 360-graders video er. Men selv om det kan være gode grep å lære fra de beste casene, består 90% av arbeidsdagen av dagligdags rutinearbeid. For en markedsfører kan kjedelige og enkle annonser være det rette valget for å unngå fire store feller:

 1. Man overser det enkle alternativet: Man forsøker først krevende, kreative ablegøyer. De gir skuffende resultater mens en enkel og kjedelig løsning hadde fungert bedre.
 2. For høy terskel: Man kommer aldri i gang fordi man føler man må ha noe spennende og nytt.
 3. Over-perfeksjon: Man bruker uforholdsmessig mye tid og krefter på perfeksjonere noe kreativt, når man heller kan lage store mengder enkelt og variert innhold.
 4. Kunnskaps-forbannelse: Det kreative konseptet gir mening for markedsføreren som har tenkt det ut, men blir uforståelig, fjernt eller irrelevant for publikum.

Både kreative konsepter og teknisk optimalisering kan gjøres unødvendig kreativt – man kan bruke hundretusener av kroner på et konsept og grafisk materiale, og man kan bruke timesvis på å finjustere finurlige segmenter og annonseleveranse på spesifikke tider av døgnet.

Selv om dette kan være nyttige verktøy, må det alltid veies opp mot et kjedelig alternativ. Hvis ikke, kan man ikke si at det er effektivt. Med et «kjedelig alternativ» mener jeg en A4-annonse som forklarer hva som selges og hvor mye det koster, levert til et bredt segment. Snakk i klartekst.

«Tunika, 199 kr», «I dag serverer vi deilig pinnekjøtt i restauranten» og «Halv pris frem til fredag» er alle kjedelige, men helt gyldige annonsetekster som tar 30 sekunder å lage. Kvinner 25–50 år er en helt fin målretting, særlig om du optimaliserer for konverteringer.

AB-test alltid mot et kjedelig, enkelt alternativ

Om du allerede kjører kjedelige annonser, kan du forsøke deg på mer kreative varianter. Om de gir bedre resultater uten å kreve uforholdsmessig mye arbeid har du noe bra på gang. Jeg erfarer at gjennomtenkte og kreative konsepter jevnt over fungerer bedre enn enkle, kjedelige konsepter. Likevel skjer det rett som det er at de enkle annonsene gir bedre resultater, og det vil man aldri finne ut om man ikke tester dem.

Sammenliknet med tradisjonelle medier er Facebook vesensforskjellig på fire viktige punkter:

 1. Veien fra å produsere til å publisere innhold er kortere.
 2. Budsjettene kan være så små man vil.
 3. Man kan i sanntid måle i detalj hva som fungerer og ikke fungerer.
 4. Kampanjer kan lett stoppes eller endres underveis.

Alle punktene taler for å flytte balansen fra perfeksjon til improvisering – man prøver seg frem og perfeksjonerer underveis. Om man må velge:

 • Kvantitet > kvalitet
 • Variasjon > perfeksjon
 • Relevans > nytenkning

Begynn med noen enkle, kjedelige annonser og legg heller til konkurrerende konsepter underveis. Slik vil du raskt få oversikt over hva som fungerer uten å overse de enkle, men effektive annonsekonseptene.

Kreativitet og nytenkning er helt nødvendig i en moderne bedrift, men kreativitet har ingen verdi hvis den ikke gir bedre resultater. Det er først når ideene dine slår A4 metoden at du har gjort noe stort!

Meny
Skroll til toppen