Interesseorganisasjonen for digital
markedsføring og kommunikasjon
Facebook-logo

Hvordan få 100 000 Facebook-fans på under ett år

Høsten 2011 hadde et norsk firma 1 600 fans på Facebook. Det var lite eller ingen aktivitet på Facebook-sidene. Mindre enn et år senere har firmaet over 100 000 fans og en aktiv tilhengerskare. Hva skjedde? Hva kan vi lære?

I dette blogginnlegget skal jeg beskrive en Facebook-strategi som, på under ett år, ledet til 100 000 fans og betydlig økning internettomsetning  pga. av Facebook-aktiviteter.  Strategi er enkelt. Gjennomføring er vanskelig.

Ekspertene vil hevde at du først må lage en overordnet plan, definere hva du ønsker å oppnå og ha et apparat som kan håndtere kunder på Facebook før du setter igang. Jeg er usikker på om det er en effektiv fremgangsmåte fordi forutsetningene endrer seg underveis!

For å lykkes på Facebook må du jobbe med 2 ting; Skaffe flere fans(1) og engasjere eksisterende fans(2). I tillegg er det smart å måle effekten – trafikk, engasjement og kroner! Her er historien.

Hvordan få flere fans på Facebook?

I september 2011 hadde et gj.sn. stort norsk selskap ca. 1 600 fans på Facebook. Det var lite eller ingen aktivitet på Facebook-sidene og selskapet hadde ingen klar Facebook strategi. Ledelsen følte at Facebook kunne bli viktig i fremtiden. For å øke fan-basen benyttet selskapet en variant av  den perfekte internettstrategi. I korthet betyr det: «Velg en retning – implementer som et helvete!«. Retningen(strategien) var å finne ut hvordan Facebook kunne hjelpe dem å engasjere folk(og øke salget).

Her er en sjekkliste over hva som ble gjort:

1. Sett i gang

Noen ting kan du bare gjøre. Her er en kort sjekkliste:

·       Opprett en Facebook-side og inviter ansatte og venner

·       Reserver en enkel adresse for ditt firma

·       Introduser Facebook-plugins på nettsiden din

·       Sett igang med sponsored stories

Når du setter igang, skaper du aktivitet. Aktivitet får folk til å tenke, samtidig som det engasjerer andre til å handle! Du er i gang uten planlegging og uten forankring. Kjør på!

2. Gjør research

Du trenger ikke finne opp hjulet på nytt. Se på hva andre bedrifter gjør og emuler dem inntil du kommer på en unik idé. Ikke begrense deg til konkurrenter eller norske selskaper. Les rapporter ogblogginnlegg om suksess på Facebook. Ta lærdom de beste selskapene i andre land:

·       Hvem er best? Lag en liste over 5 bedrifter som gjør det bra på Facebook.

·       Hva gjør de på Facebook? Hva gjør de på nettsidene?

·       Hva spesifikt publiserer de på siden Facebook-sider?

·       Hvem skiller seg ut?

3. Velg en retning – implementer som et helvete

Når du har kommet i gang samt lært litt hva de beste gjør, er du klar til å kjøre på for fullt! Høy aktivitet er viktig. Test ut og justér underveis. Husk at ideer er verdiløse uten handling!

·       Tenk konkurranser
Konkurranser er en effektiv måte å skape engasjement. I september testet det norske selskapet enkle konkurranser ved hjelp av Wildfireapp. Det fungerte dårlig, men  i oktober lanserte selskapet en enkel quiz-app ved hjelp av Offerpop. Antall fans økte til ca. 5000.

·       Tenk nytt og enkelt
I november lanserte selskapet en julegaveapp som gjør det enklere for folk å handle julegaver til sine Facebook-venner. Tjenesten utnyttet sosiale mekanismer, men ble ikke en kommersiell suksess selv om tjenesten ble lansert noen uker førWalmart lanserte et lignende konsept. Den som intet våger – intet vinner. Ved å teste ut konseptet lærte selskapet mye om Facebook!

·       Tenk julekalender
Selv om «alle» tenker på julekalendre i november/desember, er det verdt å vurdere. Julekalenderbegrepet er velkjent og folk elsker å delta – spesielt når det er daglige premier og en stor hovedpremie!Les mer om Facebook aktiviteten som ledet til over 45 000 fans

·       Tenk gode tilbud
Groupon har gjort stor suksess med daglige tilbud. Når du plutselig har 100 000 fans, så ser man plutselig muligheter. Man kan f.eks. etterligne Groupon – men mot egne kunder! Du trenger ikke betale penger til en annen aktør. Du kjører rett og slett ekstremt gode tilbud mot egne fans(og deres venner!). Etterhvert forstår man at man må behandle Facebook-postinger på lignende måte som man behandler e-postkampanjer!

·       Tenk sunn fornuft
Facebook-grunder sa en gang «folk gjør allerede det de vil gjøre. Du må gjøre det enklere for eksisterende sosiale nettverk å «connecte«. Din bedrifts eksisterende sosiale nettverk består av ansatte, kunder, partnere og leverandører. Hvordan kan du bruke sosiale medier og gjøre det enklere for dem å «connecte»?

4. Mål effekt og del erfaringer

Å måle effekt er en viktig del av markedsføring. Tanken er å jobbe mer med aktiviteter som gir resultater og mindre med aktiviteter som gir mindre effekt. Facebook tilbyr bedriftskunder Facebook insights. Der kan man se utviklingen i antall fans, informasjon om egne fans og statistikk over ulike facebook-postinger. I tillegg finnes det andre analyseverktøy som også fungerer bra: Allfacebookstats, Socialbakers og Google Analytics

Veien videre

Facebook er fortsatt relativt nytt og det finnes ingen eksperter på Facebook-markedsføring. Alle bedrifter har mulighet til å skaffe seg en konkurransefordel. Facebook er ikke vanskelig og det trenger ikke koste skjorta. Det handler om å være der kundene dine er. Det handler om å gjøre det enklere for kunder, partnere, ansatte og leverandører å «connecte».

Historien om det norske selskapet som fikk 100 000 fans på under ett år viser at det ikke alltid er nødvendig å lage en omfattende plan før man setter igang.

Kilder:

·       Forskjellen på strategi og taktikk (Seth Godin, 2007)

·       10 strategy tips from the founder of Zappos (Profitpath, 2012)

·       Slik lykkes du på Facebook (Dinepenger.no, 2011)

·       Webstrategi (Stammen 2011)

 

av Karl Philip Lund, Kingspoint AS

Top
Meny