Er dette digitalt da?

Digitalt er ikke bare bannerannonser, web-TV eller Facebook-annonsering. Digitalt er i og rundt alt vi gjør. I 2015 kan en buss kjøre på gaten med et kommersielt budskap på seg, hvor en tilfeldig person på gaten tar et bilde av bussen og legger det ut på Instagram – og vips så har den trykte, tradisjonelle kampanjen blitt viral.

Viral spredning er likevel ikke så enkelt å planlegge eller forutsi omfanget av, men man kan legge opp til det ved hjelp av en god strategi. Et viktig moment her er å være “hands-on” og fange opp signalene når kampanjen spres viralt.

For å legge til rette for viral spredning må man produsere innhold som engasjerer. Folk må ønske å bruke sin tid og sitt nettverk til å dele ditt budskap. Jonah Berger, professor og forfatter av boken ”Contagious: Why Things Catch On”, snakker om metoden STEPPS som alt innhold må inneha for å få viral spredning. (Foredrag om nettopp dette kan ses på Youtube:https://www.youtube.com/watch?t=1503&v=FN4eDk1pq6U ).

STEPPS:
– Social Currency – folk må føle at de får noe eksklusivt som andre vil ha
– Triggered – innholdet å ha noe som trigger deg til å tenke på et produkt
– Emotion – når vi bryr oss, så deler vi
– Public – når noe er offentlig, kan det også treffe dem som er interessert
– Practical Value – måten tilbudet presenteres på. Høres det mer attraktivt ut med -25% enn 200 kr i rabatt?
– Stories – Å fortelle en god historie er viktig for å få noe delt. Her ligger den virkelige jobben for å tilrettelegge for viral spredning.

De digitale utendørsskjermene øker i antall. De er altså kommet for å bli. Men man må ikke bruke alle flatene for å få en god kampanje. Et godt eksempel på en kampanje hvor man har brukt en digital skjermløsning for å skape engasjement og også viral spredning i Australia kan du se fra Coca Cola her:https://www.youtube.com/watch?v=U12KJQ15zHU .

Dolly Dimple’s lykkes også med sin kreative pizzaleverings-kampanje med utendørsmarkedsføring som utgangspunkt, hvor de leverte pizza til kollektivreisende ved bruk av digitale løsninger:http://www.jcdecaux.no/showcase/?page_id=1351

“Er dette digitalt da?” spør du kanskje. Svaret er ja. I dagens samfunn er de flest av oss pålogget via en av våre mange dingser stort sett hele tiden, uansett hvor vi befinner oss. Vi deler våre opplevelser med venner og bekjente i mange ulike sosiale medier, og dersom noe anses som interessant og oppsiktsvekkende er veien kort fra en bussholdeplass i Oslo til Facebook-newsfeed’en til en person i Hong Kong. Dette må vi som markedsførere både ta høyde for, men også forsøke å knekke koden for å kunne planlegge virale kampanjer.

av, Hilde Karlsen, In Sight AS

Meny
Skroll til toppen