Er disse Reality-teknologiene en flopp ?

INMAs faggruppe for Gadgets og Markedsføring var forrige uke på besøk hos Pointmedia for å se nærmere på ulike typer reality-teknologi. Vi tok en prat med Jo Jørgen Stordal, CEO i Pointmedia, om bruken, utviklingen og fremtiden til denne teknologien.  

Mange ser på VR, AR som det samme, men hva er egentlig forskjellen?
VR (virtual reality) låser inne ditt syn og hørsel og er en god simulator for å bringe deg inn i andre omgivelser. AR (augmented reality) handler om å mikse inn isloert informasjon akkurat der du er. Der en VR-brille er lukket slik at du ikke kan se dine virkelige omgivelser, er AR-brillen åpne slik at du ser både omgivelsene og den digitale informasjonen brillene viser.

Er disse Reality-teknologiene en flopp ?
Neida, VR er spådd å treffe en årlig verdi på hele 30 billioner dollar årlig fra 2020, mens AR er spådd 4 ganger høyere med en verdi på 120 billioner dollar.

Er dette i det hele tatt i bruk i Norge i dag?
Ja, både i næringsliv og ut mot konsument. Hos Statoil startet de sin implementering i fjor. Vi i Pointmedia leverte det første AR-systemet til Aker Solutions i år, og vi har en rekke AR-prosjekter i både industri og utdanning som nå realiseres fremover.

På konsumentsiden ser vi at blant annet Apple under sin siste lansering (juni 2018) hadde de et stort fokus på hva AR er og hvordan dette skal brukes.

Hvorfor er AR et viktig verktøy i digitaliseringen?
AR er et kombinert visualiserings- og beslutningsverktøy som benytter seg av eksisterende digital informasjon.

AR kan benyttes på mobiltelefon, tablets og AR-briller. Ved å mikse inn digital informasjon inn i dine daglige oppgaver forsterker vi din virkelighet.

En operatør tar raskere og riktige beslutninger, huskjøper kan visualisere ferdighuset på tomten før kjøp, designeren kan prototype sitt design som hologram i stedet for å vente på 3D-print og ingeniøren får holografisk og levende instruksjoner på hvordan oppgavene skal løses.


Hva kan du si om denne utviklingen?

Vi har sett dette før. AR-teknologiens utvikling er både IT-revolusjonen og mobiltelefon-revolusjonen om igjen, bare raskere. AR-teknologien tilrettelegger for kompleks informasjonsbehandling satt i en svært mobil ramme.

AR-løpet startet i fjor og skaleres nå raskt de neste 5 årene.

Hvem er brukerne?
Implementeringen av AR er denne gangen noe motsatt enn f.eks mobiltelefon-revolusjonen. AR implementeres i dag hos de større aktørene innenfor industri, offshore, entrepenører, olje og gas. Dette medfører nå at utdanningen må ta det i bruk slik at dagens elevenr blir kjent med tkenologien. Igjen medfører ette at arbeidstakerne tar teknologien med seg inn i hverdagen.

Vil alle gå med AR-briller i fremtide?
Ja. De som sier at det ikke vil skje, er de samme som i 1999 sa at ingen ville gå rundt med en mobiltelefon. For å nå ut til forbruker er det 7 ting vi har avdekket hos oss som vi tror er viktig for konsumenten:

  1. Synsfeltet og kvalitet av hologrammene og informasjonen som vises.
  2. Vekt og komfortabel bruk
  3. Brukeropplevelse
  4. Input muligheter (stemme, hånd/fingertegn)
  5. Support og støtte av eksisterende populære applikasjoner
  6. Håndtering av personvern og sikkerhet, siden briller kan samle inn massive personlige data fra både bruker og tredjeperson
  7. Å måtte overbevise konsumenten at AR-briller ikke er «nerdy» og «creepy»
Meny
Skroll til toppen