Den digitale dugnaden – et bidrag til den nasjonale dugnaden

Den siste uken har hverdagen til de aller fleste blitt snudd på hodet over natten. I hele Norge er det hjemmekontor og hjemmeskole, og bruk av elektronikk og teknologi har blitt en kritisk og sentral del av den nye hverdagen til folk.

Selv for folk som i utgangspunktet er digitalt fremme kan dette by på både nye utfordringer og frustrasjon om man ikke får produkter og tjenester til å fungere slik det skal. En av våre medlemmer, Elkjøp, har nå kjapt snudd seg rundt i en meget krevende tid – og tar ansvar for å hjelpe alle som trenger litt ekstra teknologihjelp i hverdagen.

Elkjøpfondet har etablert en gruppe på Facebook de kaller «Den digitale dugnaden», der bidragsytere er Elkjøpere, samarbeidspartnere og folket der ute som sitter på digital kompetanse. Vi ønsket å vite mer om hvorfor Elkjøp valgte å gjøre dette og hva de ønsket å oppnå med initiativet, og tok kontakt med Marius Klemo, som er Head of Brand & Digital i Elkjøp.  Han forteller følgende:

 

Hvorfor etablerte dere «Den digitale dugnaden»?

I 2017 etablerte vi Elkjøpfondet, som ved hjelp av midler og kunnskap fra ansatte, skal bidra til å tette det digitale gapet i samfunnet vårt. I den spesielle og krevende situasjonen vi nå står oppe i, ser vi at dette gapet øker, og det er på tvers av flere samfunnsgrupper. Etter at vi startet dette arbeidet ser vi at det mangler digital kompetanse på hverdagsteknologi, for eksempel bare det å kunne logge inn i egen nettbank, kjøpe billett til bussen eller holde kontakt med venner og kjente.

Vi har flere eksempler på hvordan vi de siste årene har bidratt til å tette gapet, ved å støtte organisasjoner som Røde Kors (Nettverk etter soning og Digital senior), Blindeforbundet, Seniornett og mange flere innenfor frivillighetssentraler og sykehjem. Det er viktig for oss at budskapet kommer frem at det ofte er flere grupper som trenger bistand, som eldre, unge, familier med økonomiske utfordringer, synshemmede og mennesker med andre fysiske utfordringer.

Hos oss i dag er det flere av våre ansatte som er hjemme grunnet dagens situasjon. Med tanke på at vi vet hvor enormt engasjementet er internt mot fondet vårt, tenkte vi at opprettelse gruppen «Den digitale dugnaden» ville både bidra til utfordringene vi og kundene våre står ovenfor, samtidig som vi tar vare på viljen som er enormt internt hos oss.

 

Hva ønsker dere å oppnå med «Den digitale dugnaden»?

Per nå er dette et lavterskeltilbud som er avhengig av frivillighet, både fra Elkjøpere, våre samarbeidspartnere og kunder som har digital kompetanse til deling. Men det er ingen tvil om at potensialet her er stort. Det vi er avhengige av nå, er at folk der ute hjelper de som trenger hjelp, ved å spre ordet om at denne siden finnes og har et ønske om å hjelpe. Vårt formål er at ingen skal falle utenfor, derfor skal vi gjøre vårt beste for å hjelpe så mange vi kan.

Eksempler på ting vi kan hjelpe med er hvordan man setter opp en factime-samtale med familiemedlemmer, hvor man finner retningslinjene fra FHI som alle burde være oppdatert på, til foreldre som er hjemme med barn og har digitale lekser eller skolegang. Vi skal ikke ta for gitt at alle vet hvordan man bestiller mat og betaler regninger på nett.

Vi kommer til å gjøre det vi kan nå for å bidra med det vi kan og kommer også til å se på hvordan vi gjennom våre midler i Elkjøpfondet kan bidra også utover Facebook-gruppen i kampen mot digitalt utenforskap.

 

Takk til Marius Klemo og Elkjøp for et nyttig og strålende initiativ!

Følg gruppen og bidra med din digitale kompetanse her: https://www.facebook.com/DenDigitaleDugnaden/

 

Meny
Skroll til toppen