Annonsetall for april – 2016

I hele år har statistikken for annonseomsetning hos norske medier gått tilbake, sammenliknet med året før. I april 2016 gikk annonseomsetningen ned 9 prosent mot april 2015 (les hele rapporten for april lenger ned).

– Det er ikke lenger noe vi kan avfeie som en tilfeldighet, men en sterkt trend. Det er en trend som truer norske mediers tradisjonelle forretningsmodeller mer enn før, sier INMAs daglige leder, Kenneth Eriksen.

– Hva skyldes nedgangen?

– Det er hovedsakelig to faktorer. At mediespend flyttes fra norske medier og over til Facebook og Google er ikke nytt. Det er en trend vi har sett i fire-fem år, i alle fall. Og den fortsetter. Den nye trenden, som kanskje er mer overraskende på flere, er at programmatisk salg overtar stadig større del av annonseomsetningen, sier Eriksen.

– Økning i andelen programmatisk kjøp og salg skulle i utgangspunktet ikke være negativt, men det blir negativt hvis det fører til at prisene faller eller volumet som kjøpes blir lavere. Det kan se slik ut. Trenden forsterkes når vi har fått info om at flere årsavtaler ikke ble fornyet i januar. Det kan tyde på at flere aktører satser enda mer på kjøp av reklame gjennom programmatic deals, fortsetter Eriksen.

– Til info er deler av denne informasjonen gitt til oss i fortrolighet om at ingen spesifikke aktører kan nevnes, slik at vi kan ikke angi hvilke aktører som treffes hardest av disse endringene. Det trenges vel heller ikke – dette er en bransjeutfordring, ikke nødvendigvis et problem, avslutter Eriksen.

Les hele rapporten her: 04April2016 Rapport

Meny
Skroll til toppen