Google AdWords-guide

INMAs faggruppe for Performance Marketing har satt sammen en guide for best bruk av Google AdWords. Ta en kikk!

Google AdWords er Googles nettbaserte annonserinsgssystem sentrert rundt firmaets søkemotor og er et viktig verktøy for mange markedsførere i dag. I denne guiden gir INMAs faggruppe for Performance marketing innsikt i en rekke viktige områder som kan hjelpe deg med å komme i gang med eller forbedre måten du bruker Adwords på.

Utvalget fra faggruppen som har laget denne guiden består av:
Kristoffer Andreassen, MEC
Iselin Stensrud, Mindshare
Monica Arthurson, Finch
Anders Nymoen Valseth, iProspect
Alexander Tøgard, RED Performance

Kapitler:  

 1. Hva er Adwords og når bør det brukes? v/ Kristoffer Andreassen, MEC
  AdWords er Googles annonsesystem, som gir deg muligheten til å både annonsere lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Du kan annonsere målrettet med søkeord i Google Søk, drive merkevarebygging og kjennskap gjennom bannerannonsering i Google Displaynettverket, og inspirere og underholde dine seere i videoplattformen Youtube. I denne artikkelen vil ta for meg Google Søk, og når du bør/ikke bør starte å annonsere i Google AdWords
 2. Hvordan fungerer Googles søkeresultater? v/ Kristoffer Andreassen, MEC
  Googles søkeresultater er noe som er i kontinuerlig endring, og det er vanskelig å følge med på hva som er en annonse og ikke. I denne artikkelen skal jeg gi dere en oversikt på hvordan det fungerer, og hvor du finner de ulike elementene.
 3. Hvor mye koster det å annonsere i Google? v/ Anders Nymoen Valseth, iProspect
  Hvor mye det koster å annonsere i Google er et spørsmål som stadig dukker opp. Det er et godt spørsmål som det dessverre ikke er et standard svar på. Hvor mye penger du bruker på annonsering i Google Adwords avhenger av en rekke variabler.
 4. Kjøp av brandsøkeord i Google. v/ Kristoffer Andreassen, MEC
  Bør jeg kjøpe synlighet i Google søk på mitt eget brandnavn når jeg allerede har den beste synligheten? Det er et interessant spørsmål som ofte kommer opp, men som ikke har et konkret svar. Mye avhenger av bedriftens situasjon, økonomi og bransje.
 5. Hva er et produkt og hva er et søkeord? v/ Anders Nymoen Valseth, iProspect
  Det å finne de søkeordene som gir best resultater for ditt produkt krever at du jobber målrettet med å teste ulike ord.
 6. Hva er en kampanje og hvorfor dele opp i kampanjer? v/ Iselin Stensrud, Mindshare
  En søkekonto er som regel bygget opp av et sett med kampanjer. At det kalles for kampanjer er for mange litt forvirrende. Det skyldes i stor grad at ordet kampanje forbindes med en tidsavgrenset aktivitet. Annonsering i søkemotorer kategoriseres ofte som Always On kommunikasjon, og ordet kampanje kan dermed virke misvisende.
 7. Hvorfor kommer ikke annonsene mine opp i Google? v/ Anders Nymoen Valseth, iProspect
  Når du velger å annonsere via Google Adwords er det med mål om å få annonsene dine synlige i søkeresultatet i Google. Det kan derfor være meget frustrerende dersom annonsene dine ikke kommer opp i søkefeltet på sentrale søkeord. Det å ikke se sin egen annonse er en vanlig problemstilling for annonsører i digitale medier.
 8. Hva er Google Shopping? v/ Alexander Tøgard, Red Performance
  Kort fortalt er Google Shopping bildeannonser på søkesidene til Google. Med rød ramme på skjermbildet under ser du bildeannonsene som viser nettbutikkers pris på varen du har søkt etter med tilhørende produktbilde og produktnavn. Disse annonsene betaler nettbutikkene for når folk klikker på de, på samme måte som tekstannonsene du ser ved siden av og under bildeannonsene.
 9. Display- og videoannonsering i Adwords. v/ Iselin Stensrud, Mindshare
  Google Adwords er mer enn bare søkeordsannonser. Gjennom den selvbetjente løsningen kan du også sette opp bannerannonsering i Google Display Network og videoannonser i YouTube-nettverket. Begge nettverkene gir deg som annonsør mulighet til å oppnå en bred dekning på kort tid. Det mest interessante for de fleste annonsører er likevel hvordan riktig bruk av nettverkene gir deg muligheten til å nå ut mer målrettet
 10. To Bing or not to Bing? v/ Alexander Tøgard, Red Performance
  Bing er søkemotoren til Microsoft, og Bing har annonser på lik linje med Google (annonsene på Bing vises også hos Yahoo). I motsetning til Google er derimot brukermassen ikke i nærheten like stor, og søkevolumet likeså. I Norge har Bing en markedsandel på mellom 5-10 % avhengig av bransje, og derfor er det lett å glemme denne kanalen når du skal vinne trafikk på nettet. Men for de aller største annonsørene kan det allikevel være mye å hente her, vi forklarer nærmere.
 11. Google AdWords Google Analytics = SMART! v/ Alexander Tøgard, Red Performance
  Google AdWords er et helt fantastisk annonsesystem for å nå de som søker etter dine varer og tjenester. Du får i AdWords-grensesnittet enkelt oversikt over hvilke ord du byr på, hvor mye de koster deg, antall klikk på annonsene og mengden verdifulle handlinger denne trafikken har skapt.
 12. Hva betyr longtail? v/ Monica Arthurson, FinchSøk-guruen Chris Anderson kom opp med begrepet «Long tail» alså lang hale på norsk. Han ga også ut en bok med samme navn, som forøvrig anbefales.
 13. Manuell jobbing med Google Adwords versus automatisering. v/ Monica Arthurson, Finch
  I denne artikkelen vil du få et overblikk over hva du selv kan gjøre i selve AdWords, i tillegg vil jeg belyse hva som skiller automatisk håndtering av AdWords kontra manuell jobbing.

———–

 

Ord og utrykk

(Med engelske begreper i de tilfeller hvor det er mye brukt)

 • Annonsegruppe/Ad group: En annonsegruppe er et sett med søkeord, annonser og bud som du administrerer i en gruppe
 • Auksjons-innsikt: Rapport i Google AdWords som gir deg oversikt over hvilke konkurrenter som byr på samme søkeord som deg.
 • Automatiske budregler: Oppsett av regler du vil skal gjelde for økning eller senkning av bud under gitte omstendigheter du selv velger.
 • Betalt annonsering og organisk søk: Annonser i søkeresultatet vises fordi en annonsør har valgt å by på det søkeordet du søker. De organiske treffene er derimot et resultat av det Google mener er relevant ut fra det søket du har gjort.
 • Bid Management: Budstyring.
 • Budstrategier/Bid Strategy: Budene styres avhengig av hvilket mål du setter for kampanjen, eksempelvis flest klikk, flest konverteringer eller høyest plassering for et gitt beløp.
 • Bing: Microsofts søkemotor.
 • Brand-søkeord: Søkeord som er knyttet til merkenavnet ditt. Feilstavelser, med og uten www. og .no hører også med.
 • Budsjett: Er den summen med penger man ønsker å bruke på annonsering.
 • Cost per view (YouTube): Kostnad per visning av video.
 • Dagsbudsjett: Er et beløp du angir for hver annonsekampanje for å spesifisere hvor mye du gjennomsnittlig vil bruke per dag.
 • Dupliserte søkeord: Dersom et søkeord går igjen flere steder i en AdWords-konto blir dette betegnet som et duplisert søkeord.
 • E-handelssporing: E-handelssporing via Google Analytics (ecommerce tracking) gir deg mulighet til å se hva besøkende kjøper via dine sider/din nettbutikk. Du kan for eksempel se «hvilke produkter de kjøper», «Antall transaksjoner», «Verdien på hver transaksjon» og «tiden det tar for en bruker å gjennomføre et kjøp».
 • Endringslogg: En endringslogg i Google AdWords og Bing gir deg oversikt over hvilke endringer som har blitt gjort i en konto. I Google AdWords kan du se endringer gjort de siste to årene. Du kan for eksempel se når du stoppet en kampanje midlertidig, hvem som la til et søkeord osv.
 • Etiketter/Labels: Digitale merkelapper som settes på dine kampanjer, annonsegrupper, annonser eller søkeord for å lettere organisere og sortere de.
 • Produktstrøm/Feed: En fil med kontinuerlig oppdatert oversikt over alle produkter i varelageret ditt, med informasjon som merkevare, produktinformasjon, pris, antall osv.
 • Fluktfrekvens/Bounce rate: Andelen besøk som kun besøker én side på nettstedet ditt i løpet av én økt. Forteller noe om hvor mange som enten ikke liker sidene, eller som faktisk fikk all info de trengte på én side
 • GA: Google Analytics
 • Generiske søkeord: Generelle søkeord, brand utelates her.
 • Gjennomsnittsplass/Average position: En statistisk verdi som viser hvilken rangering annonsen din vanligvis oppnår sammenlignet med andre annonser. Denne rangeringen styrer i hvilken rekkefølge annonsene vises i Google.
 • Goolge Shopping (tidligere PLA): Google shopping bruker produktdata som er lastet opp i Google Merchant Center til å gjøre dine produkter synlige i forbindelse med relevante søk. Ved å koble Google Adwords- og Merchant Center sammen kan du altså vise produkter fra din nettbutikk dirkete i søkefeltet.
 • Hode/Head: De søkeordene som gir mest trafikk og har stort volum alene.
 • Kampanje: En kampanje er et sett av annonsegrupper (annonser, søkeord og bud) som deler budsjett, stedsmålretting og andre innstillinger. Kampanjer brukes ofte for å organisere kategorier av produkter eller tjenester man tilbyr.
 • Klikk: Regnes ut fra hvor mange personer som klikker på dine annonser
 • Klikkrate/CTR: Et forholdstall som viser hvor ofte personer som ser annonsen din, ender opp med å klikke på den. Du kan bruke klikkfrekvensen for å måle hvor godt søkeordene og annonsene dine fungerer.
 • Konvertering/Conversion: En konvertering forekommer når noen klikker på annonsen din, og deretter utfører en handling du har definert som verdifull for bedriften din, for eksempel et kjøp på nettet eller et anrop til bedriften din fra en mobiltelefon.
 • Konverteringstrakt/Conversion funnel: En rekke nettsider, eller deler av en nettside som det forventes at en bruker besøker før han eller hun konverterer. For eksempel hver av stegene i en handlekurv i en nettbutikk
 • Konverteringsverdi/Conversion value: Konverteringsverdien er verdien av en konvertering. Dersom du har en nettbutikk er dette som regel omsetningen på en gjennomført bestilling. Du kan også sette en verdi til en konvertering som ikke gir direkte omsetning. For eksempel kan du definere at en ny nyhetsbrevmottaker er verdt 100 kroner.
 • Kostnad per klikk/CPC: Kostnad per klikk (CPC, cost-per-click) betyr at du betaler for hvert klikk på annonsene dine.
 • Kostnad per konvertering/CPA: Prisen du har betalt per konvertering i reklameutgifter
 • Kostnad per tusen visning/CPM: CPM betyr at du betaler ut fra hvor mange visninger (hvor mange ganger annonsen vises) du får i Google Displaynettverk. Fra og med mars 2015 erstattes CPM-budgivning av synlig CPM-budgivning)
 • Kvalitetspoeng: Kvalitetspoeng er en beregning av kvaliteten på din annonse, søkeord og landingsside. En annonse av høy kvalitet vil gi deg lavere kostnader og bedre plasseringer. Kvalitetspoeng og ditt maksimum cpc bestemmer din plassering i søkefeltet. Kvalitetspoeng viser altså til hvor relevant din annonse og landingsside er for brukeren.
 • Hale/Long Tail: Alle de søkeordene som har liten trafikk alene, men som utgjør en betydelig del totalt sett.
 • Merchant Center: Google Merchant Center er et verktøy du bruker til å laste opp butikk- og produktdataene dine til Google.
 • Negative søkeord: Bruker du for ord du ikke vil at annonsen din skal vises på, for eksempel produktspesifikke søkeord.
 • Re-marketing: Annonser som vises til brukere som allerede har vist sin interesse, eksempelvis besøkt nettsiden, sett på en video, eller stoppet på et bestemt sted i en kjøpsprosess.
 • Re-marketing for søk (RLSA): Retargetinglister for søkeannonser. Muliggjør budstyring avhengig av brukerens tidligere adferd på nettsiden.
 • Return On Ad Spend/ROAS: En beregning som forteller hvor mye du har tjent på reklamekostnaden din. ROAS beregnes av formelen [inntekt]/[kostnad]. En ROAS på 100 prosent betyr at du tjente like mye som du brukte
 • Return On Investment/ROI: En beregning som forteller hvor mye du har tjent på investeringen din. ROI beregnes av formelen ([inntekt]-[kostnad])/[kostnad]. En ROI på 0 prosent betyr at du tjente like mye som du brukte
 • Samsvarstyper/match types: Samsvarstype viser til hvordan du legger inn søkeord i Google AdWords. Samsvartyper er angitt med et spesialsymbol og utløser visning av en annonse på forskjellige måter når bruker søker i en søkemotor. Hvis du bruker samsvartyper for søkeord, blir det enklere å kontrollere hvilke søk som kan utløse din annonse. Eksempel på samsvarstyper er:
 •       Fleksibelt samsvar (ikke bruk av symbol)
 •       Endringselement for fleksibelt samsvar/ Broad Match Modifier (+søkeord),
 •       Setningssamsvar/ Phrase Match:  («søkeord»)
 •       Eksakt samsvar/ Exact Match ([søkeord])
 •       Negativt samsvar/ Negative Match (-Søkeord).
 • Skript: Et tekstformatteringsspråk. Ofte Javascript det menes.
 • SERP: Search engine result page. Treffene du får opp når du søker.
 • Site links: (annonseutvidelser) er en utvidelse av den vanlige annonsen. Det kan være en link til en underside, en telefonknapp slik at du kan ringe direkte eller andre utvidelser av annonsen.
 • Søketermsrapport: Rapport over alle søketermer som faktisk ble brukt da annonsen din ble vist og klikket på.
 • Ugyldige klikk/Invalid clicks: Klikk du har fått på annonsene dine som ikke stammer fra ordinære brukere. Eksempelvis klikk-svindel, eller overdrevent mange klikk fra én bruker/IP-adresse. Prisen for disse klikkene tilbakebetaler Google
 • Visninger/Impressions: Antall ganger annonsen din vises. Det teller som en visning hver gang annonsen din vises på en søkeresultatside eller på et annet nettsted i Google-nettverket.
 • Visningsandel/Impression Share (+tapt/lost IS rangering/budsjett):Andel av det totale antall søk der annonsene dine vises
 • Øktvarighet/Session duration: Hvor lang tid det gikk mellom første og siste sidevisning i én økt. Forteller hvor lang tid besøkende tilbringer på nettsidene dine.
Meny
Skroll til toppen